Behind the Scenes | AMUNDSEN

Når storfilmen AMUNDSEN har premiere 15.februar 2019, har det gått nesten 6 år fra vi begynte på dette prosjektet til man kan sette seg i en av Norges kinosaler og se den dramatiske, spennende og fartsfylte filmen om Roald Amundsens liv. Filmen har kostet 73 millioner å lage. Bak filmen står en av en av de to regissørene bak KON TIKI og MAX MANUS, manusforfatteren som skrev BIRKEBEINERNE, og produsenten av DEN 12.MANN.

AMUNDSEN er laget med bidrag fra et team på flere hundre mennesker, som har sørget for at alt fra kamera til kaffe, polarhunder, og skiutstyr er på plass til avtalt tid og sted. Legger man til krevende opptak i arktiske strøk, konstruksjonen av en tro kopi av interiøret på polarskipet «Maud», og en digital versjon av luftskipet «Norge» som skal se minst like bra ut som i virkeligheten, har man nok av utfordringer å henge fingrene i. Heldigvis har vi lært verdien av planlegging fra sjefen selv. For å si det med Roalds egne ord:

«Seier venter den, som har alt i orden – held kalder man det. Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide – uheld kaldes det».
Roald Amundsen er kjent for å ha vært ekstrem når det gjaldt å planlegge ting ned til minste detalj. For eksempel hevdet han at han ville bruke 100 dager frem og tilbake til Sydpolen fra basen Framheim i Antarktis. Fasiten viste seg å bli 99 dager. Bommet han med én dag? Knapt nok! Været var nemlig så fint den siste dagen at ekspedisjonslederen bestemte seg for å dra på litt ekstra de siste milene, slik at de kom frem en dag før. Når man vet hvor risikabel denne ferden var, og at deler av ruten gikk i et landskap der ingen mennesker noensinne hadde satt sin fot, er det vanskelig å ikke bli imponert. Roald selv, var nøktern nok:

«For en forsker er eventyr ingenting annet enn en følge av dårlig planlegging».

Hva var det egentlig som drev Roald Amundsen ut i isødet, gang på gang? Dette komplekse spørsmålet er noe vi søker svar på i AMUNDSEN. Vi ønsker også å vise hva de ekstreme ekspedisjonene kostet, ikke bare av blod, svette og tårer, men også i form av menneskelige omkostninger. For selv om Roald planla alt til minste detalj og lykkes med så godt som alt han foretok seg profesjonelt, var det ikke uten menneskelige tap. Det var faktisk ikke alle som overlevde ekspedisjonene. Og de som overlevde, var merket for livet.

Uansett hvor tøff og hardhudet du er som menneske, gjør livet i kryosfæren noe med deg. Når du er omringet av is og ikke vet hvor du er. Når du savner familien din der hjemme og ikke vet hvordan det går med dem, mens du selv er på vei inn i det ukjente. Legg til at kartene som eksisterer over området du befinner deg i på et tidspunkt tar slutt. Du trer nå på egenhånd inn i det ukjente, og det er bare en liten skute av tre mellom deg og tusenvis av kilometer med frossent hav. Befinner man seg i slike omstendigheter, er man avhengig av at mannskapet gjør jobben sin, og at klær og utstyr fungerer som det skal. Sitat:

«Jeg tør si, vi elsket våre ski. Vi klappet og kjælte dem hver gang vi spente dem på».

Roald Amundsen lærte mye av urbefolkningen i Arktis. I forbindelse med overvintringen i «Gjøa-havn» før gjennomseilingen av Nordvestpassasjen, tilegnet han seg kunnskap om bekledning, hundekjøring og det å overleve i isen, som Netsilik-inuittene hadde opparbeidet seg gjennom utallige generasjoner i det tøffe klimaet. Uten denne kunnskapen hadde Roald Amundsen neppe kommet først til Sydpolen. I AMUNDSEN har vi derfor lagt stor vekt på å bruke autentisk utstyr, bekledning og rekvisitter. Dette førte blant annet til at skuespillerne var de som frøs minst på settet. «Det er som å være hjemme i stua», var det en som sa, da han sto i snøen med pels fra topp til tå, mens staben sto og hakket tenner. At vi har vært nøye med detaljene er også blitt tydelig ved at Fram-museet på Bygdøy faktisk har kjøpt opp mange av rekvisittene og skal bruke dem i sin nye utstilling.


Om man jobber med store og kompliserte prosjekter, vil det uansett bransje, være mange som jobber i kulissene for at man skal oppnå det man ønsker. For oss har for eksempel alt fra sminkører og produksjonsassistenter til snekkere og sjåfører vært uvurderlige for at vi har greid å lage AMUNDSEN. Roald Amundsen uttalte at han aldri hadde vært i stand til å utføre det han gjorde uten sitt trofaste mannskap. En av de aller viktigste medarbeiderne hans, var Roalds egen bror. Leon Amundsen var riktignok ikke med på ekspedisjonene ute i isen. Men hadde en uvurderlig rolle som forretningsfører, mediekontakt og administrator, og bisto med å administrere, finansiere, og planlegge flere av de mest kjente ekspedisjonene til Roald, deriblant kappløpet til Sydpolen. Etter at brødrene hadde samarbeidet og jobbet tett sammen i over 20 år, fikk relasjonen en brå slutt. Dette er en del av historien som vi har valgt å sette lys på. Vi har derfor kalt filmen vår for «AMUNDSEN». Det signaliserer at dette ikke bare er en film om Roald, men også en hyllest til Leon, og alle andre som jobber i kulissene.

Selv om ambisjonsnivået vårt er ulikt, har mange av oss satt oss noen mål og ønsker for hva vi vil oppnå i løpet av livet. Når planleggingen er gjort og alt er lagt til rette, er det til syvende og sist opptil en selv om man lykkes eller ikke. Uavhengig av hvor ambisiøs man er, lønner det seg å være fokusert og målrettet. La oss derfor avslutte med et siste sitat av Roald Amundsen, som inspirasjon på veien videre:

«Intet er verre enn at famles og nøle og ikke vite hvad man vil. Bestem dei til at forfølge et mål, sett hele din vilje ind i arbeidet – og du skal se at det går»

PS: Husk å se filmen før du drar avgårde på nye eventyr, og ta gjerne en tur innom Fram-museet for ytterligere tips og inspirasjon. God tur!

Hilsen teamet bak AMUNDSEN – på kino fra 15.februar.

Express Delivery

2-5 days express delivery worldwide and free delivery over 200EUR/200USD/2000NOK

Free Exchange - Easy Returns

Free to exchange to a different size or color and easy returns for money back

All Costs Included

When you shop with us, you pay no customs duty or additional VAT

Keep in touch

Sign up to our newsletter to get our latest info, field tests and new collections drops.